АнонсиСпецномінації

«Війна руйнує пам’ятки» — допоможіть задокументувати російські злочини проти української культурної спадщини

Удруге в українській частині міжнародного конкурсу «Вікі любить пам’ятки» відбудеться спеціальна номінація «Війна руйнує пам’ятки». На жаль, проведення такої номінації залишається актуальним. Вона присвячена світлинам, які зображують руйнування чи пошкодження об’єктів нерухомої культурної спадщини України від російської агресії із 2014 року.

Мета цієї спецномінації — задокументувати знищення та руйнацію культурної спадщини через війну Росії проти України та згодом поширити цю інформацію через ілюстрування статей у Вікіпедії українською та іншими мовами.

Станом на 4 вересня 2024 року ЮНЕСКО підтвердило пошкодження 438 об’єктів культурної спадщини України з 24 лютого 2022 — 142 релігійні споруди, 32 музеї, 215 будівель з історичною чи/та мистецькою цінністю, 32 пам’ятники, 13 бібліотек, 1 архів. За даними Міністерства культури та стратегічних комунікацій України за період із 24 лютого 2022 до 25 лютого 2024 року зафіксовано пошкодження чи знищення 945 об’єктів культурної спадщини (128 — національного значення, 742 — місцевого значення, 75 — щойно виявлених).

Зверніть увагу, що у конкурсному списку для спецномінації — тільки ті пам’ятки, які офіційно охороняються державою.

Цього року приймаються світлини, зроблені до 30 червня 2024 року включно

Практично складно буде порівнювати й оцінювати фото пам’яток до та після руйнувань та пошкоджень у одному переліку, тому ці світлини вирішили виділити в окрему категорію. 

Однак, світлини всередині приміщень можна подавати без обмежень за часом створення (спецномінація «Інтер’єри»).

Як взяти участь

  1. Перейти на сторінку спецномінації у Вікіпедії (waronculture.wlm.photo).
  2. Створити або увійти у свій акаунт у Вікіпедії (при реєстрації треба вказати дійсний e-mail).
  3. Знайти пам’ятку у конкурсних списках. У кожної пам’ятки є власний ідентифікатор (ID).
  4. З 1 по 31 жовтня завантажити фото пам’ятки прямо з переліку: знайдіть у списках рядок із потрібним об’єктом, і в останній колонці натисніть на посилання «[Завантажити фото]» або «Завантажити ще фото».

Усі фото, які зображують об’єкти із конкурсних списків спецномінації, автоматично братимуть участь у ній, відповідно немає потреби це додатково позначати при поданні світлини на конкурс.

Якщо маєте фото чи відомості про об’єкти нерухомої культурної спадщини, зруйновані чи пошкоджені внаслідок російської збройної агресії, але яких немає у списку — надсилайте інформацію (посилання на джерела тощо) на електронну адресу організаційного комітету wlm@wikimedia.org.ua.

Ви також можете подавати відео з документацією стану пам’ятки, вимоги вказані тут. Журі спецномінації «Відео» окремо відзначить авторів найкращого відео у цій категорії.

Журі оцінюватиме за такими параметрами як «Цінність роботи для Вікіпедії» та «Технічна якість виконання».

Авторів(-ок) десяти найзнаковіших фотографій, а також десять авторів(-ок) серій світлин буде відзначено дипломами та пам’ятними призами. Найактивніші завантажувачі отримають сувеніри.

Для контексту: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *