Історії учасників

Інтерв’ю. Михайло Потупчик: «Не соромтесь своїх фото, адже як показують події останніх років — ваше фото може бути єдиним і унікальним за життя пам’ятки»

Українська частина міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» триває до 31 жовтня включно. Вибір світлин учасників для публікацій протягом конкурсу є занадто суб’єктивним, тож натомість ми будемо публікувати «ювілейні» світлини та коментарі їхніх авторів.

Гостем нашої віртуальної студії сьогодні є автор 1500-го завантаженого фото на конкурс 2024 року — Михайло Потупчик. Він — музеєзнавець, спеціаліст з охорони культурної спадщини, багаторічний учасник, член журі конкурсу 2019—2020 років, а тепер — ще й захисник України.

Михайло Потупчик

фото з дозволу автора

Пане Михайле, перш за все — дякуємо за те, що захищаєте Україну. Розкажіть, будь ласка, трохи про себе. Які у вас хобі, чим займаєтеся?

Мене звати молодший сержант Михайло Потупчик. А моє хобі напряму пов’язане з моєю роботою. Я археолог, історик, краєзнавець, музеєзнавець. У цивільному житті начальник відділу охорони культурної спадщини Вінницької обласної державної адміністрації. З 24 лютого 2022 року воїн Збройних Сил України, головний сержант взводу в 120 окремій бригаді Сил Територіальної оборони Збройних сил України.

Так, така кардинальна зміна усього життя… А як у вашому житті взагалі з’явилася фотографія? Що любите фотографувати найбільше?

Фотографувати почав ще в дитинстві. Найбільше полюбляю фотографувати пам’ятки та природу. При можливості стараюсь фотографувати пам’ятки і зсередини і ззовні будівлі. Намагаюся зафіксувати найменші деталі.

File:Костьол св. Архангела Михаїла 06.jpg

Костьол св. Архангела Михаїла. Тиврів, Вінницька область (фото від 2011 року). Автор — Михайло Потупчик, CC-BY-SA-4.0

Ваше фото цьогоріч стало 1500 завантаженим в українській частині конкурсу — як частина серії світлин із польського костьолу св. Архангела Михаїла у Тиврові Вінницької області. Це було документування у ході роботи?

Ювілейне фото, це одне із декількох тисяч фото, зроблене під час робочих поїздок ще у мирному житті.

File:Костьол св. Архангела Михаїла 22.jpg

Деталь. Костьол св. Архангела Михаїла. Тиврів, Вінницька область (фото від 2011 року). Автор — Михайло Потупчик, CC-BY-SA-4.0

1500-те завантажене фото у конкурсі 2024 року

А у якому році ви вперше взяли участь у «Вікі любить пам’ятки»? Як тоді дізналися про конкурс?

У конкурсі «Вікі любить пам’ятки» вперше взяв участь у 2017 році. А дізнався про конкурс з листа, який був надісланий на адресу облдержадміністрації.

Ми кожного року розсилаємо такі листи, приємно знати, що це — допомагає поширити інформацію. А як би ви описали свою мотивацію для людей, які ще сумніваються, чи варто брати участь у конкурсі?

Моя мотивація взяти участь у конкурсі найширша популяризація українських пам’яток, фіксація їхнього стану у часі, публікація власних фото для широкого загалу.

А як ви вирішуєте — куди саме поїхати, що фотографувати?

На сьогодні із зрозумілих причин не можу планувати наступні експедиції, тому поки що це — останні фото з моєї колекції, які я можу подати на конкурс. Наступні будуть після Перемоги.

Так, це зрозуміло… А які поради ви можете дати новачкам конкурсу?

Труднощів при завантаженні фото уперше в мене не було ніяких. Порада новачкам конкурсу не соромтесь своїх фото, адже як показують події останніх років ваше фото може бути єдиним і унікальним за життя пам’ятки.

Примітка оргкомітету: Михайло Потупчик завантажив на Вікісховище світлини садиби поміщика Бантиша з села Прелесне, Донецька область, зруйнованої 2022 року внаслідок бойових дій… Але іншим учасникам вдалося зафіксувати пам’ятку до цього.

File:Садиба поміщика А. Бантиша c. Прелесне IMG 20220623 113000 11.jpg

Садиба поміщика А. Бантиша. Прелесне, Донецька область (фото від 23 червня 2022 року). Автор — Михайло Потупчик, CC-BY-SA-4.0

 

File:Садиба поміщика А. Бантиша, с. Прелесне.jpg

Садиба поміщика А. Бантиша. Прелесне, Донецька область (фото від 15 жовтня 2020року). Автор — Олександр Мальон, CC-BY-SA-4.0

Цього року у нас є аж дев’ять спецномінацій. Яка з цих спецвідзнак вас зацікавила найбільше цьогоріч? 

Для мене всі спеціальні категорії конкурсу цікаві. Чим їх буде більше, тим краще, адже культурна спадщина України не обмежується офіційними списками.

Дякуємо! І за розмову, і за внесок у конкурс, і за те, що захищаєте нас усіх! Мирного неба!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *