Історії учасників

Інтерв’ю. Андрій Тимків: «Ваша фотографія чогось для вас звичного, буденного — для когось може стати відкриттям і чимось особливим»

Залишається трохи менше двох тижнів конкурсу — нагадаємо, що українська частина «Вікі любить пам’ятки» триває до 31 жовтня включно. Продовжуємо публікувати «ювілейні» світлини та коментарі їхніх авторів.

Автором 3000 завантаженої роботи на конкурс 2024 року став Андрій Тимків. Пропонуємо познайомитися з ним ближче.

Андрій Тимків

фото з дозволу автора

Андрію, розкажіть, будь ласка, про себе. Які у вас хобі, чим займаєтеся у вільний від конкурсу «Вікі любить пам’ятки» час 🙂?

Звати мене Андрій Тимків, сам я з Рожнятівщини, це в Івано-Франківській області. Займаюсь в основному розвитком туризму в Калуському районі. Створюємо різноманітні маршрути, описуємо їх, позначаємо на мапах. Постійно досліджую якісь нові об’єкти, різноманітні цікавинки.

А як давно ви почали займатися фотографуванням? І що любите фотографувати найбільше?

Фотографією почав займатися ще з 2012 року. Спершу це була звичайна Nokia C3-01, згодом вже поступово перейшов на цифрові фотоапарати і дзеркалки. Фотографувати люблю все — особливо якісь масштабні пейзажі, чи пам’ятки архітектури.

File:Князівське 9.jpg

Інтер’єр. Церква Воздвиження Чесного Хреста. Князівське (Князівка), Івано-Франківська область (фото від 2 серпня 2023 року). Автор — Андрій Тимків, CC-BY-SA-4.0

3000-не завантажене фото у конкурсі 2024 року

Ваше фото цьогоріч стало 3000 завантаженим в українській частині конкурсу. Розкажіть, будь ласка, більше про це місце та історію створення світлини

Це фото було зроблене минулого року, ми якраз мали експедицію в село Князівське, досліджували там кілька маршрутів по селу і зокрема на Павлівський Камінь. До речі, з того часу в селі багато змінилося в кращу сторону, а ми проклали кілька нових маршрутів.

А щодо самого храму — вперше князівська церква святого Миколи відзначена в Катедратику Львівської єпархії 1680 року. А нову дерев’яну церкву гуцульського типу звели 1771 року і посвятили перенесенню мощей святого Миколи. Вона була філіалом парафіяльної церкви в Янівці. 1927 року, після Першої світової війни, відреставрована і переосвячена на Воздвиження Чесного Хреста. З 1963 по 1989 роки була зачинена. Її ремонтували перед відновленням богослужінь. З південного заходу від церкви є мурована дзвіниця початку ХХ ст. Нова мурована церква зведена громадою на північ від старого храму.

File:Князівське.jpg

Церква Воздвиження Чесного Хреста та дзвіниця. Князівське (Князівка), Івано-Франківська область (фото від 2 серпня 2023 року). Автор фото — Андрій Тимків, CC-BY-SA-4.0

А чи траплялися з вами колись якісь цікаві чи курйозні ситуації під час фотографування?

Курйозні ситуації — це доволі часте явище, кілька разів хотіли викликати поліцію, коли бачили, що я фотографую, але частіше це все-таки цікавість, чому саме те чи інше місце фотографую.

А в якому році ви вперше взяли участь у нашому фотоконкурсі? Як тоді дізналися про конкурс?

Вперше брав участь у 2022 році осінню, завантажив тоді багато цікавих фото, зокрема церкву в селі Рівня. Дізнався за конкурс на сторінці фейсбук, загалом стараюсь слідкувати за такими конкурсами.

На зображенні може бути: 1 особа, Храм Василя Блаженного та текст

Та сама церква у селі Рівня, Івано-Франківська область. Фото з соцмереж автора

Як би ви описали свою мотивацію для людей, які ще сумніваються, чи варто брати участь у конкурсі?

Призів в конкурсі є доволі багато, кожного року є якісь особливі номінації, пощастить може кожному і не важливо чи фотографія зроблена на дорогий фотоапарат чи на бюджетну мобільну камеру. Також ваша фотографія чогось для вас звичного, буденного — для когось може стати відкриттям і чимось особливим.

Чи ви любите більше фотографувати зсередини чи ззовні будівлі? Чому?

Будівлі загалом люблю фотографувати, особливо у своїй місцевості. До вподоби саме бойківськівська архітектура з її особливостями. Завжди шукаю якусь старовину, якісь маленькі деталі, статуї, зображення. А всередині стараюсь фотографувати все, а якщо є можливість — роблю панораму на 360 градусів

В основному на конкурс завантажив споруди релігійного значення — декотрі вже потрохи руйнуються…

Андрій Тимків

фото з дозволу автора

А як ви обираєте наступну локацію для своїх фото? Під час Ваших фотоекспедицій, що обов’язково має бути у Вашому «рюкзачку»?

Переважно дивлюся на OpenStreetMap, там є більшість геопросторових даних, які надають інформацію про місцевість та її особливості. Там видно в тому числі і туристичні цікавинки. У моїх подорожах з фототехніки беру свій фотоапарат Nіkon, смартфон Google Pixel, а також малі дрібнички у вигляді павербанку та перекусу.

Які поради чи побажання ви можете дати новачкам конкурсу?

Сучасні пристрої дозволяють робити безкінечну кількість знімків, тож не вагайтесь — клацайте, вибирайте об’єкти й завантажуйте фото. А порада від мене — це фотографувати ті елементи, які вам подобаються.

Дякуємо за розмову! Успіхів вам!

Андрій Тимків

фото з дозволу автора

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *