Різне

День народження у пам’ятки

«Шоколадний будинок» (Київ)
Автор фото — Pedro J Pacheco. Ліцензія CC-BY-SA-4.0, з Wikimedia Commons

У жовтні традиційно відзначається день народження нашого партнера-пам’ятки «Шоколадного будиночка». Точна дата завершення будівництва невідома, тож «Дні “Шоколадного будинку”» тривають майже місяць. Той випадок, коли запізнитися чи пропустити свято складно 😉

9 листопада 2013 року саме у стінах особняка відбулася церемонія нагородження переможців української частини нашого фотоконкурсу. Будинок-пам’ятка приймав у своїх стінах авторів-фотографів, які у своїх роботах зберігали та передавали красу пам’яток з усієї України.

Фото із церемонії нагородження. Біла зала
Автор фото — Wadco2. Ліцензія CC-BY-SA-4.0, з Wikimedia Commons

Особняк Могильовцева, широко відомий як «Шоколадний будиночок» — пам’ятка історії та архітектури у Києві на вулиці Шовковичній, 17/2 (поряд із відомим будинком Ікскюль-Гільденбанда). Свою популярну назву отримав через коричневий колір та крупну рустику, що нагадує шоколадну плитку.

Фасад будинку (фрагмент)
Автор фото — Nick Grapsy. Ліцензія CC-BY-SA-4.0, з Wikimedia Commons

Будинок збудовано у 1901 році за проектом головного архітектора Києва, академіка архітектури Володимира Ніколаєва на замовлення відомого промисловця, фінансиста та мецената, купця першої гільдії Семена Семеновича Могильовцева, який жив у ньому до своєї смерті 10 серпня 1917 року, заповівши майно численним племінникам. Зовнішній вигляд будівлі зберігся до наших днів майже у первинному вигляді. Фасад прикрашає ліпнина над архівольтами вікон, що зображує ряди кадукеїв та голів левів з відкритими пащами, поєднаних між собою гірляндами з квітів та листя, оздоблених стрічками і бантами.

Шоколадний будинок. Загальний вигляд
Автор фото — Олійник Богдан. Ліцензія CC-BY-SA-4.0, з Wikimedia Commons

В основі планувального рішення будівлі (а саме другого «парадного» поверху) лежить анфіладна система. Інтер’єри кімнат виконані в різних архітектурних стилях та відзначаються вишуканістю і багатством: зала у стилі бароко (біла зала), модерн і ренесанс, зали у російському, мавританському, візантійському та французькому стилях.

Зала «Ренесанс». Стеля (фрагмент)
Автор фото — Wadco2. Ліцензія CC-BY-SA-4.0, з Wikimedia Commons

Білу залу виконано у стилі французького бароко. Зала є найбільшою у будинку (92 м²). Ця зала була урочистою: у ній відбувалися прийоми, музичні вечори та бали. Стіни та стелю прикрашає вишукана барокова ліпнина. На великій стіні посередині зали розміщено велике венеційське дзеркало, яке збереглося з початку 20 століття. Дзеркало оздоблене ліпленими гірляндами та парними купідонами, овнами, голубами і чашами. Голуб (символ чистоти) та овен (символ золотого руна) — елементи герба Могильовцева. У білій залі також була величезна люстра з позолотою та купідонами.

«Біла зала». Дзеркало (деталь)
Автор фото — Wadco2. Ліцензія CC-BY-SA-4.0, з Wikimedia Commons

Зала у стилі модерн примітна українськими етнічними орнаментальними мотивами: у стінописі напівфантастичні сині «модернові» квіти сусідять з червоними та блакитними маками. На вітражах півники (улюблені квіти модерністів) межують із українським барвінком. Барвінки та нарциси зображено на позолоченому фризі навколо стелі. На стелі ж — копія портрету Сари Бернар роботи Альфонса Мухи, а також традиційні для модерну павич та метелик зображені серед барвінку.

Зала «Модерн». Стеля (фрагмент)
Автор фото — Wadco2. Ліцензія CC-BY-SA-4.0, з Wikimedia Commons

У будинку свого часу мешкали міністр внутрішніх справ УНР І. О. Кістяківський, радянський державний діяч, народний комісар іноземних справ УРСР, київський губернатор Х. Г. Раковський, академік ВУАН УРСР М. І. Яворський та археолог і музеєзнавець М. О. Макаренко. Зараз це — мистецький центр, тут проходять концерти та виставки, відбуваються урочисті заходи.

Пам’ятки потребують дбайливого до себе ставлення, вивчення. Успішних Вам фотополювань! 🙂

Перший поверх. Ліпнина (фрагмент)
Автор фото — Pedro J Pacheco. Ліцензія CC-BY-SA-4.0, з Wikimedia Commons

Використано матеріали зі статті Шоколадний будиночок у Вікіпедії.

One thought on “День народження у пам’ятки

  • Валентина

    Я щаслива тим, що маю відношення до цього пркрасного конкурсу. І річ не втому хто переможець, а в тому, що за допомогою таких проектів ми єднаємося навколо прекрасного, а нею є насамперед наша Україна та її багаторастраждальний народ. Слава Україні!!!

    Відповідь

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *