ПереможціРезультати

Найкраща світлина Херсонщини

Склеп родини Фальц-Фейнів, © Вікторія Косміна
Склеп родини Фальц-Фейнів, © Вікторія Косміна, CC-BY-SA 4.0

У номінації «Найкраще фото Херсонської області» перемогла світлина склепу родини Фальц-Фейнів, автором якої є Вікторія Косміна.

Склеп родини Фальц-Фейнів знаходиться у селі Новочорномор’я Голопристанського району Херсонської області, збудований у 1900 році в дусі еклектизму із застосуванням мотивів модерну, ренесансу, візантійського, татарського зодчества.

Фальц-Фейни — одна з найзаможніших і найвпливовіших родин Херсонщини початку XX ст. їх за правом називали королями Таврійських степів, королями вівчарства. Вони підняли на найвищий рівень не лише розведення овець-мериносів і коней, землеробство і хліботоргівлю, але й залишили нащадкам всесвітньо відомий заповідник Асканія-Нова, багатющу наукову і культурну спадщину.

Фальц-Фейни володіли землями у 200 тис. десятин — це 7,6 % території сучасної Херсонської області. Крім того, їм належали землі у межах нинішньої Запорізької області і Криму, в Біловезькій Пущі і на Німані, а також за кордоном: у Німеччині, Австрії, Франції і навіть у Південній Африці. Їх будинки прикрашали центральні вулиці Херсона, Одеси, Сімферополя, Москви і Ніцци у Франції.

Вишукану восьмиметрову споруду у найгарнішому куточку села — з видом на озеро Кругле Олександр Фальц-Фейн збудував у пам’ять про дружину. Софія Фальц-Фейн померла досить рано, залишивши четверо неповнолітніх дітей. Згодом у склепі поховали і голову родини. Утім усипальнею будівля прослужила недовго. Після революції тіла подружжя викинули, а багато прикрашений склеп розграбували. Кажуть, комусь із місцевих таки вдалося таємно перепоховати останки людей, які так багато зробили для села. Жахливу історію про наругу над похованням меценатів у Новочорномор’ї місцеві переказують із покоління в покоління. Насправді ж наруга продовжується. Як інакше назвати байдужість держави до пам’ятника, до речі, офіційно занесеного до відповідного реєстру. У сільраді не бачать іншого виходу, як шукати підтримки серед небайдужих людей, хай навіть інвесторів, яких зацікавить бізнес у населеному пункті з таким історичним минулим.

Сьогодні це меморіал, доступ до якого вільний. Будь-який бажаючий може приїхати і прогулятися в околицях фамільного склепу. Нащадки Олександра Фальц-Фейна приїжджають сюди з Німеччини, щоб вшанувати пам’ять свого предка.

Склеп родини Фальц-Фейнів занесений до обласного реєстру пам’яток історії та культури Херсонської області. З часу занесення до реєстру не ремонтувався.

One thought on “Найкраща світлина Херсонщини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *