ПереможціРезультати

Найкраще фото Кіровоградщини

Будівля колишньої жіночої гімназії (нині педагогічний університет) в Кіровограді, © Костянтин Буркут
Будівля колишньої жіночої гімназії (нині педагогічний університет) в Кіровограді, © Костянтин Буркут, CC-BY-SA 4.0

У номінації «Найкраще фото Кіровоградської області» перемогла фотографія будівлі колишньої жіночої гімназії в Кіровограді, автор — Костянтин Буркут.

Єлисаветградська жіноча гімназія була створена в 1870 році, до 1904 року знаходилась у будинку генерала Екельна по вулиці Перспективній. Проте з часом кількість учениць зростала, тому було вирішено збудувати нове приміщення. Навіть не фахівцеві видно, що будівля громадської жіночої гімназії та народного училища ім. О. Пушкіна напрочуд схожі за стилем. І вони дійсно «родичі», оскільки творіння одного зодчого — Олександра Лишневського. Донедавна їх об’єднувало ще й ім’я Пушкіна, яке носив педінститут. 3а час свого існування будівля не зазнала ні реконструкцій, ні перепланувань, майже нічого не втративши з первісного вигляду. Таке трапляється з пам’ятками архітектури надзвичайно рідко і сприймається швидше як виняток.

Архітектурна своєрідність будівлі полягає в поєднанні еклектики з неоруським стилем. Проектуючи споруду, Лишневський застосував принцип, за яким всі три корпуси з’єднано у вигляді подвійної літери «Т». Головний корпус по вул. Шевченка складається із загальних та парадних помешкань, у ньому розташований головний вхід з парадним вестибюлем та актовим залом. У поздовжньому корпусі влаштовані навчальні аудиторії, причому тільки з одного боку широкого світлого коридору. Третій корпус, де також розміщено аудиторії та кафедри, розташований симетрично першому. Таке планування навчальних корпусів обумовлене бажанням якомога далі віднести будівлю від червоної лінії вулиць. Разом з тим головний фасад жіночої гімназії одночасно з чоловічою гімназією (нині Будинок офіцерів) формували композицію вулиці Шевченка.

У 1927 році в приміщенні жіночої гімназії створено педагогічний технікум, який у вересні 1930 року реорганізовано в педагогічний інститут. З 1949 року — це вже Кіровоградський педагогічний інститут ім. О. Пушкіна (на честь 150-річчя від дня народження поета). З 1992 року навчальний заклад носить ім’я уродженця Єлисаветграда, письменника, драматурга і політичного діяча В.К. Винниченка. Нині має статус державного університету. За весь час існування з цього закладу вийшло понад 50 тисяч учителів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *