ПереможціРезультати

Найкраще фото Чернігівщини

Одна з гармат на чернігівському Валу, © Сергій Колотуша
Одна з гармат на чернігівському Валу, © Сергій Колотуша, CC-BY-SA 4.0

У номінації «Найкраще фото Чернігівської області» перемогла фотографія гармати на чернігівському Валу Сергія Колотуші.

Гармати з бастіонів Чернігівської фортеці — пам’ятка історії місцевого значення в Чернігові, розташована на території Валу. Складається з 12 гармат XVI–XVIII століть.

Наприкінці XVIII ст. Чернігівська фортеця втратила своє стратегічне значення і в 1799 році була ліквідована. На місці колишніх укріплень з’явився Костянтинівський бульвар. Значно пізніше за ініціативи місцевої влади у південно-західній частині було вирішено встановити фортечні гармати.

У 1896 році з артилерійського складу Київського військового округу надійшло чотири фортечні лафети системи Венгловського і Несвєтовича зразка 1856, 1865 років, непридатні для бойових дій. На них і встановили чавунні гармати.

Газета «Чернитовские губернские ведомости» в номері від 18 лютого (2 березня) 1896 року писала: «Останні два-три дні в Чернігові пожвавлено йшли роботи по покладанню важких гармат Петра Великого на подаровані з високого дозволу Чернігову фортечні лафети. Першу гармату поклали на лафет учора, 17 лютого вранці, і зразу ж виставили на Валу. Серед дня на тому місці, де гармати покоїлись на землі кілька десятків років, підкотили лафет, і тут же зброю поклали на нього, а на вечір гармата була на Валу у всій бойовій красі.»

Неподалік знаходився меморіальний обеліск з написом, який повідомляв про час встановлення гармат. Проте до наших днів не зберігся. Ці чотири гармати спеціалісти відносять до першої чверті XVIII ст. Існує легенда, що ці гармати подарував місту Петро І за мужність чернігівських козаків, проявлену в Північній війні. Згодом на Валу встановили ще вісім гармат.

Стволи мають неоднакову довжину: 1,42 м, 1,64 м, 1,83 м, 2,07 м, 2,22 м, 2,47 м, 2,8 м. Гармати датовані XVII, XVIII, XIX століттями. За даними Військово-історичного музею артилерії, інженерних військ і військ зв’язку міста Ленінграда, крім наземних, на Валу знаходиться і ствол 3,5-футової (2,2 м) морської гармати початку XIX сторіччя. Довжина ствола 1,83 м. Стволи всіх гармат чавунні, лафети — сталеві. Заводські клейма на стволах гармат відсутні. Після Великої Вітчизняної війни гармати були реставровані.

Рішенням Чернігівської обласної ради № 286 від 31 травня 1971 року гармати з бастіонів Чернігівської фортеці взяті на державний облік як пам’ятка історії місцевого значення. Охоронний номер 43.

Територія історичного центру Чернігова, де розташовані гармати, з 1989 року є кандидатом на включення до списку Cвітової спадщини ЮНЕСКО (входить до т.з. попереднього списку — Tentative list).

Використано матеріали зі статті «Гармати з бастіонів Чернігівської фортеці» у Вікіпедії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *