ПереможціРезультатиСтатистика

Найкращі фото Миколаївської, Рівненської та Кіровоградської областей

Представляємо нову підбірку світлин, які перемогли в номінації «Найкраще фото регіону» 2022 року. У цій статті ми розглянемо фото Миколаївської, Рівненської та Кіровоградської областей.

Миколаївська область

Найкращою світлиною Миколаївської області у 2022 році стало зображення водяного млина у селі Мигія. Її автор — автор Сергій Венцеславський. Наприкінці XIX століття цей млин побудував поміщик Йосип Скаржинський за проєктом інженера Владислава Яскульського. Пізніше цю споруду було переобладнано на електростанцію.

Членкиня журі Наталія Шестакова відзначила світлину цієї памʼятки за «привабливу композицію та кольори».

Світлина млина у селі Мигія не вперше стала найкращою у Миколаївській області. Попереднього разу це трапилося у 2016 році, а у 2019 році призером сала фотографія сільгосптехнікума з цього ж села.

 У списку пам’яток Миколаївській області є 2607 об’єктів культурної спадщини, за час проведення конкурсу сфотографовані вже 506 (19%) з них. У 2022 році конкурсанти завантажили 31 світлину 8 об’єктів. 6 учасників та учасниць подали свої роботи у 2022 році, а за всю історію конкурсу — 132.

Рівненська область

За оцінками журі найкращим фото у Рівненській області стала світлина Олександра Харвата. На ній зображений Дубенський замок князів Острозьких — Любомирських, перепуджений у 1492 році.

«Оригінальний ракурс, в якому памʼятку раніше не презентували. Гарне охоплення комплексу. Виразне кольорове та просторове рішення», — описала переваги цієї світлини Наталія Шестакова.

Світлина цього замку не вперше представляє Рівненщину, вона уже була найкращою у конкурсах 2013 та 2014 роках.

У списку пам’яток Рівненської області знаходиться 2109 об’єктів, з яких за час проведення конкурсу сфотографовані 815 , тобто 38%. У 2022 році конкурсанти та конкурсантки завантажили 91 фотографії 195 пам’яток. З них 12 — завантажені вперше. 19 авторів подали свої роботи на конкурс минулого року, а за всю історію конкурсу — 233.

Кіровоградська область

Найкращою світлиною Кіровоградської області за результатами оцінювання журі стала робота Вадима Постернака із зображенням прибуткового будинку у місті Кропивницький на вулиці Вʼячеслава Чорновола, 38. 

«Ця фотографія має добру технічну якість, симетричну композицію, приємна за освітленням і дає уявлення про стильові особливості об’єкта культурної спадщини», — прокоментувала світлину членкиня журі Надія Лиштва.

Фото цієї пам’ятки вперше стало призовим у номінації «Найкраще фото регіонів України». У попередні роки Кіровоградську область представляли Олександрійський театр, Велика хоральна синагога, Особняк Барського тощо.

Список пам’яток Кіровоградської області налічує 2190 об’єктів, 1293 із них уже представлені світлинами у Вікісховищі (59%). Минулого року учасники завантажили 146 фотографій 77 пам’яток. З них світлини 13 об’єктів були завантажені вперше. За одинадцять років проведення конкурсу всього 162 учасники та учасниці подавали роботи на конкурс, а в 2022 — 17 авторів.

Ці та інші світлини, відзначені у конкурсі 2022 року, можна переглянути на Вікісховищі за посиланням.

Для підготовки публікації використано матеріали зі статей Вікіпедії «Мигія», «Дубенський замок».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *