Новини / News

Дебютанти «Вікі любить пам’ятки» 2020 року

Уже третій рік ми відзначаємо переможців у номінації «За найбільшу кількість пам’яток, сфотографованих новими учасниками», щоб відзначити внесок дебютантів — тих, хто вперше беруть участь у нашому конкурсі.

Цього року у конкурсі вперше взяли участь (і зареєструвалися у вікіпроєктах уже після старту змагання) 307 користувачів та користувачок, що становить більше половини (57%) учасників [1]. Це трохи нижче (на 10%), ніж у світі взагалі в середньому, але це показує, що зберігається тренд із залучення нових людей до проєкту. У цій номінації, однак, можуть бути нагороджені і досвідчені користувачі, які вперше вирішили завантажить світлини на «Вікі любить пам’ятки»,і навіть переможці сестринських проєктів; або й ті, хто зареєструвалися за 5 хвилин до кінця змагання, і встигли завантажити достатньо світлин.

Отже, цьогорічний список відзначених новачків [2]:

  • Користувач AlexSyver* 998 фотографій 455 пам’яток
  • Юлія Кругляк — 83 фотографії 47 пам’яток
  • Олег Бєсєдін — 259 фотографій 86 пам’яток
  • Вадим Манюк [3] — 571 фотографія 52 пам’яток
  • Валентина Бурменко — 51 фотографія 36 пам’яток
  • Вікторія Калюжна — 90 фотографій 51 пам’ятки
  • Оксана Шейко — 44 фотографії 31 пам’ятки
  • Користувач Maksym Sydorov* — 422 фотографії 107 пам’яток
  • Віктор Бузар — 150 фотографій 27 пам’яток
  • Андрій Пришляк — 221 фотографія 35 пам’яток

* Користувачі AlexSyver та Maksym Sydorov ще не вийшли на зв’язок.  Просимо заповнити форму, яку надіслали на ваші електронні адреси!

Нам, звичайно, було цікаво, чому саме наші переможці взяли участь у конкурсі. Тож ділимося їхніми історіями. Так, Віктор Бузар сказав, що його мотивувало «бажання показати рідний край більшій кількості людей», а для Олега Бєсєдіна таким фактором стала «невелика кількість та якість світлин об’єктів [його] міста», тоді як для Андрія Пришляка бажання перемогти. Вадим Манюк, наприклад, хотів «заповнити білі плями у реєстрі пам’яток по близькому мені регіону Солонянському». Учасник обожнює млини, і цього року «мав нагоду побачити неймовірний вітряк у скансені в с.Прелесне (Донеччина), світлинами з якого й поділився зі спільнотою» у рамках конкурсу.

Оксана Шейко розповіла нам, що вона «почала працювати в музеї в секторі пам’яткоохоронної роботи, відповідно і зацікавилася культурною спадщиною нашої області, адже це невід’ємна частина нашої історії». А Юлія Кругляк перерахувала кілька причин, це і «привід відвідати з родиною нові, цікаві місця», і «популяризація пам’яток та цікавих місць нашої країни», і, звісно, «любов до фото». Вона також взяла участь і у спецномінаціях, випадково відкривши для себе «частину міста Тетіїва, де не були раніше, а воно пов’язане з “Єврейською спадщиною».

Вікторія Калюжна про свою мотивацію розказала так:

«Мені близька до душі мета цього конкурсу, бо ми всі робимо неоціненний внесок у збереження культурної спадщини. Велике щастя бути причетною до цієї справи. Але дуже прикро, що багато пам’яток не збереглося. А ще більше об’єктів залишаються на межі зникнення. З різних причин, на які ми, пересічні громадяни, не завжди можемо вплинути. Тому важливо залишити пам’ятки для наступних поколінь хоча б у фотографіях»

Цікава історія і у Валентини Бурменко — її переконав взяти участь у конкурсі син, сказавши, що вже пора «взяти до рук подарований фотоапарат і вчитися фотографувати». Валентина розповідає:

«З чоловіком поїхали по селах Чернігівщині, Чернігівського та Ріпкинського районів. Побували в таких селах, куди і дороги немає. Жителі розповідали історії пам’яток, які іноді не збігалися з версією на Вікі. Знаходили пам’ятні знаки далеко від сіл, але цих знаків немає в списку. Знайшли пам’ятники на місцевих кладовищах. Веселий був вересень!».

Ми дуже раді, що участь у нашому конкурсі часто відповідає професійним чи особистим інтересам користувачів, що є бажання перемогти, і що це перетворюється на спільні сімейні (чи з друзями) поїздки рідним краєм. Долучайтеся і надалі!

А тепер пропонуємо подивитися на деякі світлини новачків:

Вибір світлин для ілюстрації — суб’єктивне бачення авторів допису.

Перелік усіх учасників та учасниць цьогорічного конкурсу та їхній внесок можна переглянути тут.

[1] Статистика тут: https://wikiloves.toolforge.org/monuments/2020 

[2] Рейтинг нових користувачів формувався як і у загальній кількісній номінації, з урахуванням того, скільки фотографій пам’яток було завантажено до початку цьогорічного конкурсу. Детальніше можна дізнатися у регламенті конкурсу, п. 7.3.

[3] Вадим Манюк раніше брав участь у конкурсі «Вікі любить Землю» під іншим обліковим записом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *