Новини / NewsОбласніПереможціРезультати

Найкращі фото Хмельницької, Херсонської, Одеської та Миколаївської областей

Завершилося оцінювання робіт учасників за найкраще фото в областях України. Тож пропонуємо вашій увазі переглянути  світлини пам’яток, які перемогли у Хмельницькій, Херсонській, Одеській та Миколаївській областях.

Хмельницька область

У Хмельницькій область переможцем журі обрало панораму блакитної кімнати, палацово-паркового ансамблю «Самчики»,  яку сфотографував Сергій Зисько.

Дещо незвична композиція фотографії звернула увагу журі. «Композиційно цікаве і водночас суперечливе фото через зміщений логічний центр»,   сказала про фото членкиня журі, історикиня, Яна Тимошенко. «Прекрасне фото інтер’єру, як за якістю, так і композиційно (враховуючи обмеження, викликані розміром внутрішнього приміщення)»,   прокоментувала фото архітекторка Надія Лиштва. «Зрізані» ніжки стільців були серед зауважень журі.

Палацово-парковий ансамбль «Самчики» пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Збудована на початку XVIII століття, найбільшого розвитку зазнала у XIX столітті. 

Палац одноповерховий побудований у стилі пізнього класицизму. На будівлі збереглося ампірне ліплення двох жіночих фігур (богинь Венери та Церери) поряд з ліпленим колом, у якому був герб власників. Герб знищили  за часів СРСР та відновили у 2009 році.

Первісне розташування приміщень майже повністю збереглось. У палаці є 5 зал (Кругла, Велика, Римська, Спочивальня та Японський кабінет). Разом вони утворюють анфіладу з боку паркового фасаду, містять багате художнє оздоблення у стилі ампіру.

В Круглій (або ж Блакитній) вітальні відбувалися театральні постановки, танці, або ж вона могла служити музичним салоном. 

Список пам’яток Хмельницької області налічує 3889 об’єктів, але з них тільки 1694 (43%) уже представлені світлинами у Вікісховищі. Цього року учасники завантажили 1109 фото 266 пам’яток, а за перемогу в номінації змагались 37 авторів (а всього за час проведення конкурсу — 406). Світлини 19 об’єктів області завантажено на конкурс 2021 року вперше.

Херсонська область

Переможцем у номінації «найкраще фото Херсонської області», за оцінками журі, стало зображення Станіслав-Аджигольського маяка із висоти. Автор світлини — Олег Марчук.

Член журі, вікіпедист та фотограф, Георгій Чернілєвський сказав, що це «найкраща світлина цього маяка з висоти», іншим членам журі робота теж сподобалася.

 Станіслав-Аджигольський маяк найвищий маяк України, побудований в 1911 року за проєктом інженера і вченого Володимира Григоровича Шухова. Назва маяка походить від мису Станіслав та мису Аджиголь, що знаходиться на іншому березі лиману. Створи маяків направлені як раз в бік мису Аджиголь. 

Станіславо-Аджигольський маяк було збудовано попри важкі умови будівництва. Точність монтажу і міцність 70-метрової споруди гарантує стійкість маяка  при штормі будь-якої сили. З його вершини відкриваються чарівні краєвиди на стрічку Кінбурнської коси, на різнокольорові плями сотень островів гирла Дніпра та широкі простори Дніпровського лиману.

На сьогодні всередині прозорої конструкції вежі зведена невелика будівля, в якій є все для безперебійного функціонування маякового вогню. Потужний приймач забезпечує надійний зв’язок із керівниками Чорноморсько-Азовського пароплавства. Центр його в Одесі, а відділ, який контролює діяльність маяка, — у Херсоні.

У 2021-му у конкурсі ми вперше зробили спеціальну номінацію «Аерофото». Оскільки складно було спрогнозувати, який інтерес вона викличе, організатори конкурсу не дискваліфіковували аерофото від участі в основних номінаціях. Враховуючи цей момент, наступною за балами у регіоні зі світлин, що не були зроблені із дрона, квадрокоптера чи будь-якого іншого літального апарата, стала світлина Джарилгацького маяка фотографа Сергія Зиська. Ця світлина стала б найкращою в області, якби аерофото не враховувалися. Журі також високо оцінили роботу, щоправда, вказали, що деякі об’єкти-матеріали на композиції зайві.

Ми будемо публікувати переможців «альтернативного» рейтингу у наших наступних публікаціях. Автори таких фото окремо отримають від організаторів сувеніри (якщо не отримають відзнак в інших номінаціях) і сертифікат учасника (за бажанням).

У списку пам’яток Херсонської області 1526 об’єктів, з яких за час проведення конкурсу сфотографовані 442 об’єкти, тобто лише 28%. 2021 року конкурсанти завантажили 399 фотографій 118 пам’яток (з них 7 — завантажені вперше). За ввесь час проведення конкурсу за перемогу в обласній номінації змагались 122 учасники та учасниці, а цього року — 12.

Одеська область

Серед фото, які надійшли на розгляд журі найвищу оцінку отримало зображення Одеського національного академічного театру опери та балету. Фотограф Костянтин Брижниченко.

Світлина викликала захоплення у багатьох членів журі. «Блискуча презентація однієї з головних пам’яток Одеси завдяки дуже вдалій композиції в оточенні історичної забудови та парків, портових споруд, моря та ландшафту віддалених районів міста. Вечірнє міське освітлення та кольори неба та моря створюють додатковий ефект святковості, веселого піднесення, радості від повноти та бурхливості життя. Гарна як для вечірнього аерофото технічна якість зображення»,  — оцінила роботу Наталія Шестакова. Фотографині та мандрівниці Світлані Кравчук сподобалися кольори та ракурс зображення: «Вражаюча світлина за масштабом, кольорами, ракурсом та презентацією пам’ятки Одеси». Хоча й були зауваження від інших членів журі, що колір занадто перетягує на себе акценти від пам’ятки.

Одеський національний академічний театр опери та балету найстаріший оперний театр України,  сучасна будівля зведена 1887 року.Тут виконували свої твори Петро Чайковський, Микола Римський-Корсаков, Сергій Рахманінов, співали Енріко Карузо, Федір Шаляпін, Соломія Крушельницька та багато інших видатних особистостей.

Одеський оперний театр відомий, перш за все, своєю архітектурою, а за своїм плануванням і технічними даними не поступається найкращим у Європі. Найгарніша частина будівлі — інтер’єр, перш за все, зала глядачів, створена в стилі пізнього французького рококо та прикрашена ліпними позолоченими орнаментами. Унікальна акустика приміщення дозволяє доносити навіть шепіт зі сцени до кожного куточка зали. Журнал «Forbes» включив одеський театр в список найбільш незвичайних визначних пам’яток Східної Європи.

Друге місце у регіоні зі світлин, що не були зроблені із дрона, квадрокоптера чи будь-якого іншого літального апарата, посіла світлина Пасажу Менделевичів авторства Вадима Постернака.

Загалом у списку об’єктів культурної спадщини Одеської області 2835 пам’яток, 2056 з них уже представлені вільними знімками у Вікісховищі (72%). Цього року за перемогу в номінації змагались 30 авторів (а за всі роки конкурсу — 338). Вони подали 1289 світлин 405 об’єктів (з них фото 29 — завантажені вперше).

Миколаївська область

Переможцем у Миколаївській області журі обрало світлину стародавнього міста Ольвії фотографа Олександра Мальона.

Журі відзначило оригінальність роботи та композицію, хоча були побажання побачити зображення у трохи кращій якості. «Дуже цікаве та оригінальне композиційне представлення стародавньої археологічної пам’ятки»— прокоментувала свою оцінку членкиня журі, фотографиня та мандрівниця, Наталія Шестакова.

Ольвія центральне місто однойменної  грецької колонії в Нижньому Побужжі, розташоване біля сучасного села Парутина. В період між VI — IV ст. до н. е. Ольвія мала тісні торговельні стосунки з Грецією, грецькими містами у Малій Азії та у Північному Єгипті. У ІІ—І ст. до н. е. Ольвію спіткала глибока економічна і соціальна криза. В той же час місто постійно перебувало під загрозою нападів ворожих племен.

За часів СРСР передмістя Ольвійського городища використали для помешкань колишніх в’язнів радянських тюрем. Тут можна було за невелику ціну придбати археологічні знахідки, античні кераміку, монети у місцевих жителів. Охорони археологічна пам’ятка не мала десятиліттями.

З проголошенням Незалежності України розпочалися повільні заходи з приводу охорони археологічної пам’ятки і дослідження руїн та некрополів міста, визначені кордони пам’ятки. У 2002 році заповідник набув статусу національного.

Наступною за балами у регіоні зі світлин, що не були зроблені із дрона, квадрокоптера чи будь-якого іншого літального апарата, стала фотографія римо-католицького костелу святого Йосипа у Миколаєві. Автор фото — Сергій Оньков.

Світлина отримала високі оцінки, журі відзначило цікавість фото, але були зауваження щодо якості переднього плану. 

Список пам’яток Миколаївської області налічує 2609 об’єктів, але з них тільки 505 (19%) уже представлені світлинами у Вікісховищі. Цього року учасники завантажили 153 фото 49 пам’яток, а за перемогу в номінації змагались 9 авторів (а всього за час проведення конкурсу — 126). Світлини 10 об’єктів області завантажено на конкурс 2021 року вперше.

Для підготовки статті використані матеріали з Вікіпедії: «Палацово-парковий ансамбль «Самчики»», «Аджигольський маяк», «Одеський національний академічний театр опери та балету», «Ольвія».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *