ОбласніПереможціСпецномінаціїСтатистика

Найкращі фото Донецької, Дніпропетровської та Вінницької областей

Завершилося оцінювання робіт учасників та учасниць фотоконкурсу «Вікі любить памʼятки» 2022 у номінації «Найкраще фото регіонів України». Публікуємо фото пам’яток, які перемогли у Донецькій, Дніпропетровській та Вінницькій областях.

Донецька область

У Донецькій області найкращим фото за оцінками журі стала світлина авторства Костянтина Брижниченка. На ній зображена Миколаївська церква Свято-Успенської Святогірської лаври — монастиря, заснованого у першій половині XVI століття. Він розташований на високому крейдяному правому березі Сіверського Донця. У 2022 році лавра кілька разів постраждала від обстрілів та бомбардувань з боку російських військ.

Членкиня журі Наталія Шестакова так описала цю світлину: «Вдала композиція привабливо презентує верхню частину комплексу монастиря, прохолода та мʼяке раннє надають відчуття водночас суворості та чистоти ліній». 

Зображення Святогірського монастиря не вперше стають найкращими світлинами Донецької області. Цього разу це трапилося вшосте за історію фотоконкурсу. У 2014 році світлина авторства Костянтина Брижниченка також перемогла на міжнародному етапі.

У списку пам’яток Донецької області є аж 9628 об’єктів культурної спадщини, за час проведення конкурсу сфотографовані вже 1234 (12%) пам’яток. У 2022 році конкурсанти завантажили 54 світлин 22 об’єктів. 15 учасників подали свої роботи 2022 року, а за всю історію конкурсу — 231.

Дніпропетровська область

Найкращою світлиною Дніпропетровської області за результатами оцінювання журі стала робота Олександра Мальона із зображенням старої каплиці на вершині кургану у селі Письмечеве.

Оновлено (07.04.2023): курган є памяткою національного значення, розташований у селі Безбородькове. Читайте детальніше нашу розвідку за посиланням.

Членкиня журі Наталія Шестакова відзначила «гарну композицію та представлення памʼятки у середовищі». Журі також зауважило проблеми технічної якості зображення.

Фото цієї пам’ятки вперше стало призовим у номінації «Найкраще фото регіонів України». У попередні роки цю позицію займали комплекс споруд кінного заводу у селі Гуляйполе, Дніпровський будинок органної і камерної музики, Свято-Миколаївський собор тощо.

Список пам’яток Дніпропетровської області налічує 6818 об’єктів, 1561 із них уже представлені світлинами у Вікісховищі (22%). Минулого року учасники завантажили 309 фотографій 181 пам’ятки. З них світлини 23 об’єкти були завантажені вперше.За одинадцять років проведення конкурсу всього 266 учасників подавали роботи на конкурс, а в 2022 — 15 авторів.

Вінницька область

Найкращим фото Вінницької області у 2022 році стала робота Вадима Постернака із зображенням готелю «Савой». Ця памʼятка архітектури знаходиться на центральній вулиці Вінниця з 1913 року та є одним з неофіційних символів міста.

«Композиція із “віддзеркаленням” вийшла напрочуд якісною. Вдало вибраний час зйомки — вечір святкового дня, що допомагає “оживити” фото за допомогою містян, які ніби пройнялися настроєм цієї спокійної чарівності. Гарна презентація старої частини центру Вінниці загалом», — прокоментувала цю світлину членкиня журі Наталія Шестакова.

Ця пам’ятка вперше стала найкращою у своєму регіоні. У попередні роки Вінниччину представляли Миколаївська церква у місті Іллінці, Костел-мавзолей Потоцьких у селі Печера, Троїцький монастир та інші.

У списку пам’яток Вінницької області знаходиться 4085 об’єктів, з яких за час проведення конкурсу сфотографовані 1899, тобто 46%. У 2022 році конкурсанти та конкурсантки завантажили 726 фотографії 491 пам’ятки. З них 23 — завантажені вперше. 16 авторів подали свої роботи на конкурс минулого року, а за всю історію конкурсу — 234.

Ці та інші світлини, відзначені у конкурсі 2022 року, можна переглянути на Вікісховищі за посиланням.

Для підготовки публікації використано матеріали зі статей Вікіпедії «Свято-Успенська Святогірська лавра», «Савой (готель, Вінниця)».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *