Новини / NewsПереможціРезультатиСпецномінації

«Аерофото»: підсумки спеціальної номінації 2021 року

Уперше 2021 року ми оголосили спеціальну номінацію «Аерофото» для знімків об’єктів нерухомої культурної спадщини України, які зроблені із дрона, квадрокоптера чи будь-якого іншого літального апарата. Оцінювання у цій номінації повинне було завершитися наприкінці лютого 2022 року, а отже суттєво затрималося. Наразі ми готові оголосити переможців спеціальної номінації «Аерофото» 2021 року.

У 2021 році учасники та учасниці подали 456 світлин на цю спеціальну номінацію. З них до оцінювання журі було допущено 432 світлини (за Регламентом файли мають бути певного розширення, роздільності, належно оформлені тощо).

До складу журі ввійшли:

Руслан Веселий (Іваночко) (Івано-Франківськ) — фотограф. Займається  аерофотографуванням  із 2015 року, член Національної спілки фотохудожників України.

Юрій Ізерський (Чернівці) професійно займається аеро, фото та відеозйомкою.

Максим Мельник (Тернопіль) режисер, сценарист, оператор-постановник, засновник відеопродакшенів ОКО (Окопна Кіно Організація) та Carom Digital, автор ютуб-блогу про кіно «Дослідник».

У першому раунді кожен член журі отримав до перегляду усі фото, з яких відібрали найбільш якісні для оцінювання у другому раунді. На наступний раунд перейшли 14 фото  — ці роботи відібрали хоча б два члени журі.

Через повномасштабне російське вторгнення завершення оцінювання довелося відкласти. І другий раунд замість Юрія Ізерського оцінював Хаґаї Аґмон-Снір (Ізраїль) — фотограф та досвідчений пілот дронів, який завантажив уже понад 1000 світлин для ілюстрування Вікіпедії. Запрошуємо переглянути його інстаграм та внесок до Вікісховища. Хаґаї погодився долучитися до оцінювання, адже Україна славиться своїми фотографами, які знімають із дронів, і він сам мріє відвідати наші прекрасні місця.

За результатами оцінювання журі вибрали 8 найкращих світлин. Нижче представляємо переможців:

Перше місце

Перше місце посіла робота Катерини Поліщук із зображенням Здвиженського кафедрального собору у місті Ужгород Закарпатської області. Ця ж робота посіла перше місце у національному конкурсі 2021 року, стала найкращою світлиною Закарпатської області.

Друге місце

Друге місце отримала світлина Костянтина Брижниченка із зображенням Одеського театру опери та балету. Вона посіла дев’яте місце у національному етапі, і стала найкращим фото Одеської області.

Третє місце

На третьому місці опинилися дві роботи.

Ще одна робота Катерини Поліщук із зображенням Успенського собору у місті Харків, яка також посіла друге місце національного етапу, та стала найкращою світлиною Харківської області, а також отримала 7-е почесне місце на міжнародному етапі 2021 року.

Третє місце поділила з нею робота Олександра Мальона із зображенням Донецького академічного обласного драматичного театру у місті Маріуполь, яку тепер неможливо дивитися беземоційно… Фото було зроблене у травні 2021 року. Ця світлина також отримала статус «якісне зображення» на Вікісховищі.

Почесна згадка

Наступні чотири роботи посіли почесне четверте місце:

Робота Валентина Панчука із зображенням городища літописного міста Губин  Хмельницької області. Це фото потрапило до топ-125 конкурсу. У нього також є статус «якісне зображення» на Вікісховищі.

Журі відзначило ще одну роботу Катерини Поліщук — фото із зображенням Спасо-Преображенського монастиря у селі Мгар Полтавської області. Цей знімок також став найкращою світлиною Полтавської області.

Ще одна робота Олександра Мальона теж була удостоєна відзнаки від журі спецномінації — зображення залізничних кам’яних мостів у Ворохті Івано-Франківської області. Це фото також перемогло в Івано-Франківській області, посіло 7-е місце на національному етапі.

Журі також виділило роботу Катерини Байдужої із зображенням городища літописного міста Ярополча у селі Яроповичі Житомирської область. Ця ж світлина перемогла у Житомирській області.

Дякуємо всім учасникам та журі, які терпляче чекали результатів цієї спеціальної номінації. Аерозйомка в Україні наразі заборонена, тож, якщо ми й будемо організовувати таку спеціальну номінацію у конкурсі 2023 року, вона, скоріш всього, буде обмежена архівними фото.

Для контексту:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *